https://playheemskerk.com/de-geschiedenis-van-heemskerk/
https://playheemskerk.com/shop/
Gratis verzending vanaf 50,- (NL/BE)
Speeltafels met je eigen logo
Kwaliteit en service sinds 1939

De geschiedenis van Heemskerk

Hoe het begon

De gebroeders Heemskerk, Nico en Wout, zijn ooit begonnen als botenbouwers in Roelofarendsveen. Omdat deze mannen zo goed waren met hout, vroeg de plaatselijke tafeltennisvereniging De Treffers of zij wellicht ook een handgemaakte tafeltennistafel zouden kunnen fabriceren. Heemskerk verkocht zijn eerste tafeltennistafel dan ook in 1939, toen nog onder de naam Heemskerk’s Scheepsbouw en Timmerbedrijf.

Als je op het naambord kijkt, dan zie je daar 495 staan dat was toen ons telefoonnummer. Door de loop der jaren zijn er wat cijfers voor geplaatst door de toename van telefoonnummers, maar uiteindelijk hebben we altijd hetzelfde nummer gehouden, eindigend op 495.

Na productie van deze eerste tafeltennistafel kwam er ook vraag van buiten Roelofarendsveen en werd al snel besloten aan sportwinkels en warenhuizen te leveren. Tien jaar later, in 1949, werd gestart met de verkoop van tafeltennisbatjes.

Het eerste model tafeltennisbatje heette “De Jeugdkampioen”. Waarom? Omdat de jongste broer, Wout, in juni van dat jaar jeugdkampioen van Nederland was geworden. De naam werd trouwens met een stempel op het handvat gezet, want drukken was nog niet aan de orde voor de broers.

De oplage van de eerste batjes was in oktober 1949 een feit. De oplage was het ongelofelijke aantal van 25 stuks. De broers besloten dat de batjes verkocht moesten worden via de sportwinkels. En dus ging de jongste broer met de fiets naar Alphen aan de Rijn om daar de trein te nemen naar Utrecht. Op het stationsplein vroeg hij aan een agent of hij wist waar er in Utrecht sportwinkels zaten en hij kreeg een lijstje met 5 zaken en omdat de agent het zo aandoenlijk vond, maakte hij ook een looplijst voor Wout. Bij de eerste twee zaken had hij geen succes, maar bij de derde, Sporthuis Olympia, had Wout beet! Maar liefst 12 stuks bestelde deze man er. Ongelofelijk, maar waar. De eerste order van tafeltennisbatjes was een feit.

De jaren 50 – 90

Na 1950 gaat het hard. Tafeltennis begint steeds meer tijd in beslag te nemen binnen de timmerfabriek en de tafels beginnen in aantal het aantal boten ruim te overstijgen.

Begin jaren 60 wordt dan ook besloten om een apart bedrijf op te richten, waarbij de broers Nico en Wout Heemskerk verder gaan met sport als specialisme. Een nieuw en groter pand wordt gebouwd. In de jaren 60 groeit Heemskerk uit tot een begrip in tafeltennis Nederland. Bij elk toernooi vind je dan Heemskerk tafels en Heemskerk reclame langs de speelvelden. Dat is ook het moment dat Heemskerk in Duitsland en België voet aan de grond krijgt.

Dan volgt de recessie in de jaren 70. Dat is lastig, maar als enige van de 4 Nederlandse tafeltennistafelproducenten weet Heemskerk te overleven.

Eind jaren 70 en begin jaren 80 zijn voor Nederland de hoogtijdagen van het tafeltennis. Dit zijn de jaren waarin Heemskerk toonaangevend en marktleider is!

Heemskerk is bovendien de drijvende kracht achter de trainingsstage van Bettine Vriesekoop in China, waarna Bettine een levende tafeltennis legende wordt door Europeeskampioen te worden. Bettine wordt in deze periode dan ook de perfecte promoter voor het merk Heemskerk.

Omdat het merk Heemskerk steeds bekender wordt en een liefde voor hout heeft, wordt bovendien begonnen met het produceren van biljarts. Hierna volgen de jaren 90 en worden er meer categorieën aan het portfolio toegevoegd. Er wordt begonnen met tafelvoetbal en de productie van sjoelbakken.

Vanaf 2000

Vanaf 2000 komt er nog een productgroep bij: Airhockey wordt steeds populairder. Niet alleen meer in speelhallen, maar ook in kantines en in kleinere variant, gewoon voor thuis.

Verder ziet ook Heemskerk de start van een trend: personalisatie. Niet langer is alleen het logo van Heemskerk op sommige producten te vinden, maar ook de logo’s van bedrijven als Mentos, ING en Philips. Door de opkomst van social media wordt het ook voor bedrijven steeds belangrijker om zich te profileren. En Heemskerk wordt op basis van kwaliteit en mogelijkheden dan ook vaak partner hierin.