Gratis verzending vanaf 50,- (NL/BE)
Gemonteerde levering mogelijk
Ook onderhoud van biljarts

Hoe onderhoud je een sjoelbak?

Vaak moet je naar zolder lopen als je een potje wil sjoelen. De sjoelbak krijgt meestal een plekje in huis, waar je niet zoveel komt.

Hoe vervelend is het, als je er dan achter komt dat het hout is kromgetrokken, of dat de sjoelstenen niet meer lekker door de sjoelbak glijden. Geen paniek, want met deze handige tips kun je dit voorkomen en zorg je ervoor dat je sjoelbak op de juiste manier wordt onderhouden.

Temperatuur

Sjoelbakken zijn (meestal) gemaakt van hout, dus is het belangrijk dat je ‘m hetzelfde behandelt als andere houtproducten. Hoewel we voor het maken van sjoelbakken het meest geschikte hout uitkiezen zal het altijd werken, dat wil zeggen dat het uitzet en krimpt bij temperatuur wisselingen.

Berg je sjoelbak dan ook op, op een plek die niet te warm of te koud is, of waar de temperatuur vaak verandert. Hiermee voorkom je dat de sjoelbak krom trekt.

Staand neerzetten

Een andere manier om het kromtrekken van je sjoelbak tegen te gaan is door de bak staand neer te zetten, met de kant waar de sjoelschijven zitten naar beneden.

Vocht- en stofvrij opbergen

We weten allemaal wat er gebeurt als hout met vocht in aanraking komt. Het hout zal bol gaan staan en kromtrekken. Dat geldt ook voor sjoelbakken. Zet de sjoelbak dus niet neer in een ruimte waar het vochtig kan worden, zoals in de schuur.

Om je sjoelbak nog meer te beschermen kun je ‘m ook opbergen in een speciale sjoelbakhoes. Zo bescherm je de sjoelbak tegen vuil, stof en licht en blijft hij lang mooi.

Wat moet je niet doen? De sjoelbak schoonmaken met een schoonmaakmiddel.

Hoe maak je een sjoelbak glad?

Wanneer je een nieuwe sjoelbak koopt, zal het waarschijnlijk zo zijn dat ‘ie niet zo glad is als je gewend was bij de oude. Dat klopt. Over je oude sjoelbak zijn al jaren sjoelstenen gegleden, wat het speelveld als het ware heeft gepolijst. Als je dus meer speelt zal de nieuwe sjoelbak vanzelf gladder worden.

Als het speelveld van je sjoelbak na verloop van tijd toch weer wat stroever wordt, zijn er meerdere manieren waarop je ‘m weer glad maakt:

• Met meubelspray. Let op dat je meubelspray niet te vaak gebruikt, want dan wordt het speelveld vet en blijven de stenen plakken.
  • Fijn vogelzand.
  • Aardappelzetmeel of Sjoelpoeder.

Neem de sjoelbak af met vochtige doek en maak ‘m goed droog. Strooi daarna een klein beetje poeder over het speelveld en laat een paar sjoelschijven door de sjoelbak glijden. Strooi zeker niet teveel poeder of aardappelzetmeel, een beetje volstaat. Na een paar keer speelt je sjoelbak weer als nieuw.

Onderdelen voor een sjoelbak

Een sjoelbak wordt geleverd met een aantal onderdelen en accessoires die niet vast aan de bak zitten. En die kunnen door verlies of een andere reden toe zijn aan vervanging. Maar het kan ook zijn dat je geen lege sjoelscore formulieren meer hebt.

Verder hebben we sjoelstenen, los of per set van 30 of 20 voor een mini-sjoelbak. Ook hebben we afdekplankjes om de sjoelstenen tijdens het opbergen op hun plek te houden, of een tussenschot om voor de poortjes van de sjoelbak te zetten, zodat ze stenen er niet uit kunnen glijden.

Bekijk alle sjoelaccessoires