Sjoelstenen

Sjoelen is in Nederland al eeuwenlang razend populair. Bij alle Heemskerk sjoelbakken worden de sjoelstenen standaard meegestuurd. Maar zijn jouw oude sjoelschijven aan vervanging toe, of is er per ongeluk één kwijt geraakt? Geen nood, in onze webshop zijn de sjoelstenen per set of los te bestellen.

Een onmisbaar onderdeel van het sjoelen zijn de sjoelstenen, want zonder die kleine houten schijfjes kun je immers niet sjoelen. Onze schijven zijn gemaakt van beukenhout en hebben dus de beste eigenschappen die een sjoelsteen nodig heeft.

Wanneer zit een sjoelsteen ‘erin’?

De regels die door de Sjoelbond zijn opgesteld vertellen ons dat een sjoelsteen ‘erin’ zit (en er dus punten gescoord zijn) als de sjoelsteen helemaal onder het poortje door is geschoven. Wanneer de sjoelschijf dus nog half onder het poortje van de sjoelbak ligt, telt de score niet.

Deze regel wordt bij officiële wedstrijden gebruikt, maar wanneer je thuis speelt kunnen er hele andere regels gelden. Zo wordt er vaak afgesproken dat na het spelen van alle sjoelschijven een recht voorwerp (of je vinger) langs de poortjes wordt geschoven. Schuif de sjoelsteen naar buiten, dan tellen de punten niet. Schuift de steen onder het poortje door en het vak in, dan zijn de punten voor jou. Het belangrijkste is dat je deze regel van tevoren goed met elkaar afspreekt, dat voorkomt vliegende sjoelstenen.

Wat is de officiële afmeting van een sjoelschijf?

Tijdens officiële sjoelwedstrijden, die georganiseerd worden door de Algemene Nederlandse Sjoelbond, mogen alleen sjoelschijven gebruikt worden die een doorsnede van 52 mm hebben. De dikte van deze sjoelstenen is 12,5 mm.

Uiteraard vind je de wedstrijd sjoelstenen in de webshop bij Heemskerk. Deze sjoelschijven zijn ook nog eens holgedraaid en hebben afgeronde kanten, zodat ze extra goed glijden en niet vacuüm zuigen aan de sjoelbak. Behalve het wedstrijdformaat sjoelschijf hebben wij ook de mini sjoelsteentjes in ons assortiment. Deze kleine schijfjes hebben een diameter van 28 mm en zijn speciaal bedoeld voor ons Mini-S sjoelbakje.

Heb je vragen over de regels van sjoelen of over onze sjoelschijven? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag met al je vragen.

Alle 4 resultaten