https://playheemskerk.com/10-tips-om-je-biljarttafel-te-onderhouden/
https://playheemskerk.com/shop/

10 Tips om je biljarttafel te onderhouden

31 mei 2022

Wie al jaren biljart speelt, weet dat een goed onderhoud van de biljarttafel essentieel is. Niet alleen blijft de tafel er mooi uit zien, maar hij gaat ook nog eens veel langer mee. Én het belangrijkste is natuurlijk dat het je biljart spel ten goede komt.
Daarom hebben wij deze 10 handige tips voor het onderhoud van jouw biljart op een rijtje gezet.

Biljart waterpas zetten

Wanneer je een biljart- of pooltafel koopt zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden voor een optimale biljart ervaring.

 • Laat je nieuwe biljarttafel door één van onze professionele biljartmonteurs plaatsen. Zij zijn gespecialiseerd in het monteren en speelklaar maken van het biljart. Zo weet je zeker dat jouw biljart perfect gemonteerd is en kun je direct beginnen met spelen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden
 • Zorg dat het biljart waterpas staat. Dit kun je doen door aan de stelvoeten te draaien. Je kunt dit alleen doen, maar met 2 personen gaat het net even makkelijker.
  Over het algemeen blijft het biljart waterpas staan, maar je kunt dit later altijd nog even controleren en aanpassen als dat nodig is.
 • Onder carambole biljarttafels met een leistenen speelveld kan soms een verwarming geplaatst worden. Zo’n biljartverwarming is bedoeld om het vocht uit de leiplaat te halen. Dit geeft minder weerstand aan de biljartballen waardoor ze sneller over het speelveld rollen. De temperatuur van de verwarming onder het biljart kan al op 2 á 3 graden boven de ruimte temperatuur worden gezet, maar staat meestal op 30 graden.

Tijdens en na het spelen

Ook tijdens het biljarten kun je stappen ondernemen om je biljart en de biljart accessoires, zoals de keu en de biljartballen in de beste conditie te houden

 • Het is belangrijk om de pomerans op je keu regelmatig te krijten. Dit zorgt ervoor dat de keu stroef wordt en niet van de ballen ketst. Doe het krijten echter niet boven de biljarttafel. Zo voorkom je dat de biljartballen tijdens het spelen afwijken door het krijt wat op het laken terecht is gekomen.
 • Zodra je klaar bent met het spelen van een potje biljart is het aan te raden om het laken direct te borstelen met een speciale biljartborstel en daarna te stofzuigen met een borstel opzetstuk. Gebruik tijdens het stofzuigen een lage stand, zodat het laken niet vacuüm trekt. Hiermee haal je stof en krijt weg en begin je ieder biljartspel met een schoon laken.

Hoe reinig je biljartballen?

 

 • Probeer je tafel zo schoon mogelijk te houden. Het is namelijk niet mogelijk om vlekken uit het laken te krijgen. Gebruik dan ook nooit een vochtig schoonmaakmiddel, zoals schoonmaak azijn op het laken van je biljarttafel.
 • Na verloop van tijd kunnen er oneffenheden ontstaan in de leisteen van je biljarttafel of pooltafel. Geen probleem, deze oneffenheden kunnen worden geplamuurd en gepolijst. Laat dit wél door een specialist doen voor een zo glad mogelijk resultaat.
 • Ook het biljartlaken kan vervangen worden. Om kleurverschil te voorkomen zal de specialist ook direct het laken de stootranden opnieuw bespannen. Deze rubber stootranden hoeven zelf (bijna) nooit vervangen te worden. Die gaan namelijk maar liefst 15 jaar mee en soms zelfs langer.

Zorg ook goed voor je biljart accessoires

Om het beste uit je biljartspel te halen is het belangrijk dat je voldoende zorg besteed aan de biljarttafel. Maar vergeet ook vooral het onderhoud van de biljart accessoires niet. Met deze tips blijven jouw biljartballen en biljartkeu in topconditie.

 • Om steeds het mooiste balcontact te hebben is het goed om altijd met schone biljart- of poolballen te beginnen. Je maakt de biljartballen schoon met een speciaal ballenpoets middel. Schud de biljartbal cleaner goed voordat je het gebruikt, spray een keer op de bal en poets je biljartballen vervolgens goed met een (Aramith) micro-fiber doek. Met een droge doek veeg je de biljartbal cleaner weg.
 • Dat je de pomerans van je keu moet krijten is bekend, maar het is ook verstandig om de pomerans op tijd te vervangen. Hoe vaker je de keu gebruikt, hoe sneller het leer van de pomerans namelijk verslijt. Om je pomerans te vervangen moet eerst het witte beentje helemaal vlak geslepen worden. Daarna schuur je de pomerans vlak en met een druppeltje pomeranslijm bevestig je ‘m aan je keu. Zodra de lijm droog is, is jouw keu weer als nieuw en helemaal klaar voor je volgende potje biljart!