Ballen

Of je nu liever carambole speelt of pool, om te biljarten zijn biljartballen onmisbaar. Welke ballen je precies nodig hebt hangt af van het spel en zelfs van de variant van biljart die je speelt.

Bij Heemskerk vind je voor iedere biljarttafel de juiste biljartballen. Zorg ervoor dat je de juiste afmeting weet wanneer je de biljartballen besteld, zodat je het meeste uit jouw biljartspel kunt halen.

Welke biljartballen moet ik gebruiken?

Verschillende biljartspellen vragen om verschillende biljartballen. We maken hierin onderscheid tussen caramboleballen, poolballen en snookerballen.

Carambole wordt gespeeld met 3 biljartballen, 1 rode en 2 witte. Om de twee witte ballen uit elkaar te houden is er 1 voorzien van 2 stippen en soms is die zelfs helemaal geel gemaakt.
Bij poolen gebruik je 16 poolballen die helemaal, of voor de helft gekleurd zijn. Ook hebben de poolballen allemaal een ander getal, die afhankelijk van de variant een eigen functie hebben.
Snooker speel je met snookerballen. Een set snookerballen bestaat uit een witte speelbal, een aantal rode ballen en een serie ballen met verschillende kleuren, namelijk geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart.

Hoe worden biljartballen gemaakt?

Hoe biljartballen precies worden gemaakt is een goed bewaard geheim van de fabrikant, Aramith. Wel is duidelijk dat het niet eenvoudig is. Het duurt namelijk wel 25 dagen om een biljartbal te maken. Dat komt omdat die perfect rond moet zijn.

Biljartballen worden tegenwoordig gemaakt van Fenolhars en kunnen daardoor letterlijk tegen een stootje. Toch zullen biljartballen na verloop van tijd slijten, bij regelmatig gebruik raden we aan om na ongeveer 1 á 2 jaar de ballen te vervangen om steeds het beste uit je spel te halen.

Hoe groot zijn biljartballen?

Voor alle biljartspellen zijn verschillende maten biljartballen verkrijgbaar. De maten van biljartballen variëren van 48 mm tot 61,5 mm in diameter. De officiële wedstrijdafmetingen vind je per biljartspel op de website van de biljartbond.

Welke ballen jij nodig hebt is afhankelijk van een aantal dingen. Allereerst het biljartspel dat je gaat spelen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je om te poolen ook poolballen nodig hebt. Verder kun je kijken naar het formaat van jouw biljarttafel om poolballen, caramboleballen of snookerballen in de juiste diameter te kiezen. Hoe groter de tafel, hoe groter ook de biljartballen moeten zijn.

Alle 8 resultaten

Alle 8 resultaten